Waarom functionele drinks niet meer weg te denken zijn van de werkvloer

Lees meer

Welk gezond drankje prijkt bovenaan jouw favorietenlijst? Als het een extra voordeel voor je lichaam of geest met zich meebrengt, hoort het waarschijnlijk thuis in de categorie van functionele drinks. Die groep stormt intussen de werkvloer binnen. Logisch, want de markt boomt wereldwijd door een explosieve vraag en aanbod. Kom te weten wat die functionele drinks precies zijn, welke soorten je kan aanbieden en welke positieve effecten ze hebben op het welzijn van je werknemers.

Functionele dranken, wat zijn dat? In die categorie vallen producten met een extra ingrediënt dat een gezondheidsvoordeel oplevert voor je lichaam of geest. Je herkent ze aan bestanddelen zoals kruiden, vitaminen, mineralen, antioxidanten of probiotica. Bovendien zijn ze alcoholvrij en bevatten ze weinig suiker en artificiële ingrediënten. Bekijk het zo: pompelmoessap label je als gewoon drankje. Maar als je datzelfde sap verrijkt met plantensterolen, rangschik je het als functionele drink. Die natuurlijke stoffen die voorkomen in granen, zaden en noten verlagen namelijk je cholesterol. En net door die functie krijgt dat sap een nieuw voordeel, bovenop de voedingswaarde die het van nature al heeft. 

Richt je blik op de functies of voordelen van functionele dranken en je kan de taart in vier snijden:

  1. Gezondheid (onder meer de aanpak van stress, vermoeidheid en ziektes
  2. Hydratatie
  3. Energie en verjonging
  4. Gewichtsbeheersing

De populariteit van functionele drinks heeft het laatste decennium een stevige boost gekregen. Tel daarbij de impact van de pandemie, die de focus op gezondheid en welzijn fel heeft aangewakkerd. In die context houdt de voedingsindustrie zich voortdurend bezig met de ontwikkeling van innovatieve, gezonde dranken die voldoen aan de noden van hun consument. Je ziet: vraag en aanbod van gezonde, natuurlijke drinks zitten in de lift. Zo gaan experten ervan uit dat de omzet van de wereldwijde functionele drankenmarkt een duizelingwekkende 216,7 miljard dollar aantikt tegen 2028. Hoewel de doelgroep divers is, kiest vooral generatie Z voor gezondere alternatieven dan de traditionele frisdranken waarmee hun ouders aan tafel zaten.

Nu de markt explodeert, kan je als werkgever moeilijk achterblijven. Zeker als je de voordelen van gezonde drinks in je achterhoofd houdt: een hoger energie-, concentratie- en productiviteitsniveau en minder ziekteverzuim. Een win-win voor jou en je medewerkers. Maar welke functionele drinks of extracten bied je net aan? En hoe verbeteren die het welzijn van het hele team?

7 functionele drinks die jou en je team scherp houden

Je focus bewaren tijdens die belangrijke vergadering, je energiepeil prikkelen of simpelweg je afweersysteem wapenen middenin het griepseizoen: functionele drankjes en extracten helpen je daarbij. Ze dragen ook bij aan de inname van water, de beste basis, waar 50% te weinig van drinkt. Ontdek welke opties het grote publiek op de werkvloer vast en zeker smaakt:   

1. Koffie (die kon natuurlijk niet op het toneel ontbreken)
Dat je favoriete bakje troost grotendeels uit water bestaat maakt het een flinke bron van vocht. Koffie verlaagt bovendien het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2. Drink een tot twee kopjes per dag en de cafeïne werkt opwekkend. Je vermoeidheid ebt weg en je geheugen, alertheid en motivatie krijgen een boost.

2. Zwarte thee
Drie tot vijf dagelijkse koppen van deze klassieker verlagen je bloeddruk, net als de kans op beroertes en diabetes type 2. Je krijgt tegelijk antioxidanten binnen die ontstekingsremmend werken. Zwarte thee stimuleert trouwens je alertheid en concentratie dankzij de combinatie van cafeïne (dat heet dan theïne) en L-theanine.

3. Matcha
Een hip alternatief voor thee en koffie is matcha, een soort groene thee. Het heldergroene poeder is het resultaat van gemalen jonge theeblaadjes. Matcha versterkt je afweersysteem dankzij antioxidanten en verbetert je aandacht, geheugen en reactietijd. En net als zwarte thee bevat het poeder cafeïne en L-theanine, wat je hersenfunctie verbetert. Die L-theanine zorgt ook voor een kalmerend effect en vermindert stress.

4.
Yerba maté
Als traditioneel Zuid-Amerikaans drankje wint maté aan populariteit in het Westen. Het vermindert vermoeidheid en draagt zo bij aan betere prestaties. En ja hoor, ook deze doet je immuunsysteem goed dankzij antioxidanten. Verder helpt het cafeïnegehalte je mentale focus en energieniveau te verhogen.

5. Gember
Voor een gezonde oppepper hoef je niet verder te zoeken dan een gembershot. Gember, oftewel het gouden elixer, is een wortelknol of -stok van de gemberplant. Als extract in je drankje gaat het misselijkheid en ontstekingen tegen, vermindert het (spier)pijn en verlaagt het je bloedsuikerspiegel.

6. Munt
Als rijke bron van vitamine A en antioxidanten is munt een dankbaar ingrediënt dat bijdraagt aan je afweersysteem. De plant is goed voor je brein, want het maakt je alerter en minder vermoeid. Het verlaagt je stressniveau en verzacht de eerste tekenen van een verkoudheid. 

7. Citroen
Het vruchtvlees, de schil en het sap van de citrusvrucht is rijk aan vitamines die je immuniteit stimuleren en het risico op ziektes verminderen. Citroen is trouwens ook goed voor je hart en beschermt tegen bloedarmoede.

Hoe haal je functionele drinks naar kantoor?

En dan volgt de volgende stap: die functionele drinks naar de werkvloer verhuizen. Voor welke oplossing kies je? Met de Refill Point van Dripl plukken je werknemers meteen de gezondheidsvoordelen van smakelijke drankjes. De verpakkingsvrije drankautomaat schenkt plat of bruisend water in je glas of herbruikbare fles. Eventueel voeg je daar een natuurlijk smaakconcentraat toe. 

Je kan kiezen uit zes smaken: citroen, ijsthee, veenbes, gember-limoen, roos-munt en maté. Iedere ambachtelijke smaak bevat natuurlijke ingrediënten en een minimum aan suikers. Bovendien zit het aanbod boordevol antioxidanten, waaronder vitamine C.

Smaakpapillen in overdrive? Tijd om je proefpakket aan te vragen en die Dripl drinks uitgebreid te testen!

Deel dit artikel