9 innovatieve oplossingen om je medewerkers terug naar de werkvloer te lokken

Lees meer

Met de officiële terugkeer naar de werkplek herleven de spontane praatjes met collega’s en vlotte meetings zonder mute-knop. 70% van de werknemers is alvast tevreden met die evolutie. Maar hoe overtuig je de verstokte telewerkfan om z’n joggingbroek aan de kant te gooien en de kat weer alleen te laten? Iedere kleine aanpassing kan een groot verschil betekenen. Maak kennis met 6 innovatieve Belgische start-ups die de terugkeer naar kantoor aangenamer maken.

1. Gus Foods

Zo van die pauzes met ellenlange rijen bij de lokale supermarkt of broodjeszaak, smakeloze cafetaria maaltijden en ongezonde tussendoortjes.

Herkenbaar?

Voor Pauline Geldof en Andreas De Ridder ook. In 2020 doken de twee collega’s het ondernemersavontuur in en stampten ze samen Gus Foods uit de grond. Het idee achter hun Brusselse start-up: een slimme koelkast met verse, gezonde en lokale producten die de klok rond beschikbaar zijn. Yoghurt, verse sandwiches, warme maaltijden, desserts en meer liggen verdeeld over de vakken. Elke dag krijgt de koelkast een verse lading van die ontbijt- en lunchopties, snacks en dranken. Flexibele catering, zeg maar. De producten zijn zo natuurlijk mogelijk, met liefde gemaakt door Belgische leveranciers. Al aan het watertanden?
5 innovatieve oplossingen - Gus FoodsBron: Gus Foods

2. JustBite

Die befaamde middagdip bestrijden met een of andere bron van snelle suikers, wie maakt er zich niet schuldig aan?

Als fervent sporter met een passie voor voeding ontdekte Kevin Ringoot dat tussendoortjes vaak niet zo gezond zijn als ze beloven. Daarom kwam hij in 2018 op de proppen met gezonde snackboxen die hij lanceerde onder de naam JustBite. Hij selecteert eigenhandig snacks met hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten, zoals koekjes, verantwoorde alternatieven voor chips en popcorn, losse noten, zaden en pitten en ge(vries)droogd fruit. Die zijn geproduceerd door maatwerkbedrijven of andere lokale merken en gewikkeld in duurzame verpakkingen. Als je een abonnement afsluit, ontvang je elke maand een gepersonaliseerde box, aangepast aan diëten en allergieën. Een deel van de opbrengst van JustBite gaat trouwens naar SuperKrachtig Lekker van het Kinderkankerfonds, een project dat zieke kinderen ondersteunt met gezonde en evenwichtige voeding.
5 innovatieve oplossingen - JustBiteBron: JustBite

3. Upfront

Bij Upfront gaan ze er van uit dat wat oprecht is wint. Hun product is een open boek waar alle ingrediënten duidelijk op de voorkant van hun verpakking staat. Daarnaast streven ze ook om gezond maar ook de brandstof voor je lijf te zijn. Meer energie, focus en productiviteit. Er beter uitzien en een langer gezond leven. Dat willen we allemaal toch?

Bron: Upfront

4. Rayon 

Je wil je werknemers belonen voor hun harde werk met een gezonde lunch of snacks. Enthousiast ga je aan de slag: leveranciers contacteren, offertes vergelijken en abonnementen opvolgen… Voordat je het weet, spendeer je tijd die je eigenlijk niet hebt.

Rayon to the rescue!

In 2021 introduceerde maaltijdboxleverancier Foodbag een gloednieuw aanbod voor bedrijven. Rayon is de eerste Belgische one-stop-shop die een compleet pakket van klaargemaakte voeding en drinks voorziet. Voor zijn assortiment bundelt het bedrijf zijn krachten met lokale producenten. Twee dagen per week krijg je kant-en-klare lunches voorgeschoteld, een mix van frisse salades, verse soepen en vis-, vlees- of vegetarische gerechten in recycleerbare verpakkingen. Je kan ook kiezen voor een doos met seizoensgebonden en exotische stukken fruit of een gevarieerde voorraad aan vegan, raw en glutenvrije snacks. Of wat dacht je van een pakket drinks op basis van 100% natuurlijke ingrediënten? Afhankelijk van je voorkeur heb je alleen een microgolfoven en plaats in de koelkast nodig, het team van Rayon zorgt voor de rest.
5 innovatieve oplossingen - CanteenBron: Rayon

5. Northern Wonder

Koffie zonder de nasmaak van ontbossing. Dit is de nieuwe koffie, zonder echte koffiebonen. Deze koffievrije koffie ziet eruit als koffie, smaakt naar koffie en je zet hem zoals je gewend bent. Geniet van je dagelijkse brouwsel, zonder ontbossing.

Wj houden van koffie. Maar we houden ook van onze planeet. Omdat levensmiddelentechnologen erin slagen vlees te maken zonder dieren, vroegen ze hun af: "kunnen we koffie maken zonder bonen die alleen in de tropen groeien?"  Wat als ze hun favoriete elixer konden maken van lokale ingrediënten? De eerste resultaten zijn heerlijk, en ze zijn nog maar net begonnen.

image-png-1

Bron : Northern wonder

6. Kriket

Hoe breng je een vleugje avontuur aan in je alledaagse routine?

In 2018 brachten Michiel en Anneleen Van Meervenne Kriket op de markt. Broer en zus startten met glutenvrije repen gemaakt van biologische noten, granen, zaden en… krekels. Ze gebruiken daarvoor krekelmeel van de Brusselse krekelkwekerij Little Food. Intussen is hun gamma uitgebreid met voedzame granola en krokante krekels gekruid met een smaakje. Die laatste kan je serveren als voorgerecht of toevoegen als knapperige topping. Mocht je het nog niet weten: hun flinke dosis proteïne, vezels, ijzer en zink maken van krekels een gezonde voedingsbron. Bovendien bevatten ze meer vitamine B12 dan zalm, meer ijzer dan rundvlees en bijna evenveel calcium als melk. De kleine helden zijn ook nog eens goed voor de planeet. Zo stoten ze minder broeikasgassen uit en zijn ze zuiniger met water dan vee.
20220314 - 5 innovatieve oplossingen - KriketBron: Kriket

7. Foodm

Met hun hoofdkwartier gebaseerd in Kontich, streven Mathias en Bram voor een gezonde levensstijl op de werkvloer door een gepersonaliseerd aanbod te creëren van alles waar je van kan dromen. Zij doen dit dankzij Foodm

Hun missie is om een gezonde levensstijl voor werknemers te vergemakkelijken door een gepersonaliseerd assortiment van maaltijden en tussendoortjes 24 op 7 aan te bieden. Dankzij de Foodm Smart Fridge kunnen de werknemers hun tijd optimaal benutten. Zin in een warme maaltijd, salade, pokébowl of gewoon een tussendoortje? In enkele makkelijke stappen via de app, kan jij je keuze kiezen uit de smart-fridge en genieten van een heerlijke en gezonde maaltijd. Hou een oogje in het zeil dankzij de mobiele applicatie en blijf zo op de hoogte wat er ligt in je smart-fridge op elk moment van de dag. 

Zoals hun slogan het zegt: your favourite food, always nearby. Zalig toch?

foodm applicatieBron: Foodm

8. Falafal

Voedsel resten belanden steeds in de vuilbak maar deze kunnen perfect herbruikt worden. Met de falafel van Falaval die gemaakt wordt van groene reststromen willen ze iedereen laten zien en proeven dat veel voedselafval eigenlijk geen écht afval is.

Het is toch hoog tijd om een einde te maken aan mega-verspilling van voedsel; ons hele voedselsysteem moet en kan duurzamer en eerlijker. Daarin vinden ze een gedeelde passie met The Hunger Project. Wij zijn ontzettend trots dat wij samen met hen kunnen werken naar een toekomst met zowel zero waste als zero hunger. Want uit ervaring weten wij; food tastes better when it's good!

Bron : Falafal

9. Dripl

Je wil een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de gezondheid van je werknemers. Maar waar vind je een volwaardig alternatief voor de traditionele frisdrankautomaat, inclusief zijn chemische rommel en overbodig verpakkingsafval?

In 2020 lieten Colin Deblonde, Lucas Moreau, Lukas Marivoet en Mathijs Vanacker hun Gentse start-up Dripl op de wereld los. Hun missie: gezonde (fris)dranken (lees: Dripl Drinks) serveren en zoveel mogelijk verpakkingen vermijden. 1 miljoen tegen het einde van 2022, om precies te zijn. De huidige route van de frisdrankindustrie is niet houdbaar: dagelijks belanden 1,3 miljard drankverpakkingen in de vuilnisbak. Bovendien bestaat frisdrank voor 80% uit water, wat nodeloos transport met zich meebrengt. De Refill Point van Dripl is aangesloten op de waterleiding en zuivert en koelt het water. Je kan je glas of drinkfles vullen met limonade, bruis- of smaakwater. De smaken bevatten natuurlijke ingrediënten en 75% minder suiker dan klassieke frisdranken. Afhankelijk van je keuze stimuleer je je afweersysteem of boost je je energiepeil.
5 innovatieve oplossingen - Dripl

Wat maakt die Belgische start-ups zo bijzonder?

Innovatief en duurzaam als ze zijn, hebben Gus Foods, JustBite, Canteen, Kriket en Dripl een aantal raakvlakken:

  • Wat je eet en drinkt beïnvloedt je gezondheid en prestaties. Dan volgt de ‘maar’: de gemiddelde werkplek besteedt daar helaas weinig aandacht aan. Door lekkere, voedzame producten binnen handbereik te brengen, verlagen de start-ups de drempel naar gezonde eet- en drinkgewoonten. Die zorgen ervoor dat je werknemers zich fitter en energieker voelen. En betere prestaties, die hebben een positieve invloed op het hele bedrijf. 

  • Een pauze achter je bureau telt niet, een gezellige break met collega’s wel. Daar dragen de vijf ondernemingen allemaal aan bij. Zulke vrije momenten geven energie en versterken connecties. En daarna kan je team er weer opgeladen tegenaan.

  • Door hun samenwerking met lokale producenten kiezen de start-ups voor een korte voedselketen. Die aanpak garandeert vers en kwaliteitsvol voedsel, vermindert het energieverbruik en beperkt het transport en verpakkingsafval. Bovendien verzekert een korte keten een eerlijke prijs voor de leverancier en consument. 

  • Met hun duurzaam aanbod proberen de bedrijven het milieu en de natuur zo weinig mogelijk te belasten. Dat doen ze onder meer door hun CO2 uitstoot te verminderen en duurzame, recycleerbare of zelfs geen verpakkingen te gebruiken.

Neem deel aan de Refillution

Wil je de verpakkingsvrije drankenautomaat van Dripl proberen? In 3 simpele stappen naar een gezonder en smaakvol alternatief voor traditionele frisdranken: 

  1. Kies je smaak en de intensiteit: een sprankje gember-limoen of maté? Of liever een intense dosis veenbes of ijsthee? 
  2. Selecteer plat of bruisend water
  3. Vul je glas of herbruikbare fles

Vraag je proefpakket vandaag nog aan!

Deel dit artikel