Waarom bedrijven maar beter geen geld vragen voor gezonde snacks

Lees meer

Hoe bestrijd jij de befaamde middagdip op kantoor? Nu de aandacht voor gezondheid hevig opflakkert, vult een groeiend aantal werkgevers de koelkast en het aanrecht met gezonde alternatieven. De ooit zo goedbedoelde vetrijke snacks en gesuikerde drinks ruimen plaats, want die blijken toch niet zo onschuldig. Klein understatement, want ze monden uit in hoge kosten voor je bedrijf. Ontdek hier de risico’s van ongezonde eetpatronen, de voordelen van gratis verantwoorde tussendoortjes en de ideale oplossing voor gezonde drinks.

De pandemie heeft de belangstelling van bedrijven voor het welzijn van hun medewerkers alleen maar aangewakkerd. Vandaar schieten uiteenlopende groot- en kleinschalige initiatieven als paddenstoelen uit de grond, van talentontwikkeling en mentale gezondheidsprojecten tot yogalessen en beweegpauzes. En minstens even belangrijk: beleidslijnen die gezonde drink- en eetpatronen aanmoedigen. Hoog tijd dus om die tussendoortjes en drinks bomvol vetten en suikers de deur te wijzen.

De risico’s van een ongezond drink- en eetpatroon

Onderschat de impact van zo’n voedingsbeleid niet. Je medewerkers brengen tenslotte het grootste deel van hun tijd op kantoor door, inclusief snack- en koffiepauzes. Als werkgever lever je dus een bijdrage aan hun levensstijl. Gezonde tussendoortjes en drinks zijn geen overbodige luxe, want de gemiddelde Belgische werknemer houdt er geen al te beste eetgewoonten op na. Hoezo, ongezond?

1. Een gebrek aan water, groenten en fruit

Dit is wat de gemiddelde Belg per dag consumeert:

  • Water: 797 milliliter in plaats van (minstens) 1 liter
  • Fruit: 1 stuk (110 gram) in plaats van 2 tot 3 stukken
  • Groenten: 145 gram in plaats van 300 gram

2. Ongezonde dranken en voedingsmiddelen

Vooral de extra’s zijn problematisch, want die zijn goed voor 650 kilocalorieën, een derde van de gemiddelde energie-inname:

  • Vetrijke producten zoals chips, chocolade, gebak of fastfood gaan er (te) vlot in
  • Gesuikerde dranken waaronder fris-, sport- en energiedrank zijn nog zo’n boosdoener: 20% van de bevolking trekt elke dag een fles of blik open, 4% trakteert zichzelf op een liter of meer

Wie er ongezonde drink- en eetgewoonten opna houdt, neemt te veel vet en suiker op en ontwikkelt tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen. Een gebrek aan groenten en fruit is gelinkt aan een hoger risico op ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en beroertes. Bovendien verlaagt zoet en vettig eten je pijngrens. Te veel frisdrank verhoogt dan weer de kans op overgewicht en diabetes type 2. Overgewicht is trouwens een serieus probleem in ons land, want ongeveer de helft van de bevolking lijdt daaraan.

De voordelen van gratis gezonde snacks en drinks

Het loont om te investeren in gratis gezonde snacks en drinks op kantoor, want een sterke onderneming draait op gezonde werknemers. Bovendien pluk je daar ook als werkgever de voordelen van.

Voordelen voor de werknemer:

  • Een sterker immuunsysteem verlaagt het risico op chronische en infectieziektes 
  • Een hoger energie-, concentratie- en productiviteitsniveau zorgen ervoor dat je je beter in je vel voelt
  • Een positieve werksfeer wakkert het groepsgevoel in je team aan

Voordelen voor de werkgever:

  • Een betere productiviteit maakt dat je team meer doet in minder tijd
  • Een positief bedrijfsimago verlaagt het personeelsverloop en maakt het makkelijker om het juiste talent aan te trekken
  • Minder kosten door ziekte of verzuim. Absenteïsme kost een bedrijf met vijftig werknemers gemiddeld €75.252 per jaar

Bovendien verdien je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie elke euro die je als werkgever investeert in welzijn tot veertien keer terug.

Verantwoorde alternatieven voor op de werkvloer

En dan rijst de vraag: welke verantwoorde en betaalbare alternatieven schotel je voor? Een groot deel van de Vlaamse ondernemingen stalt gratis thee en koffie (92%) en fruitmanden (40%) uit. Als aanvulling op die traditionele oplossingen brachten verschillende start-ups innovatieve alternatieven op de markt. Hun aanbod sluit aan bij de voedingsdriehoek, die voorschrijft wat gezonde en milieuverantwoorde voeding is. 

Door lekkere, voedzame producten binnen handbereik te brengen, moedigen die spelers betere eet- en drinkgewoonten aan. Denk aan de slimme koelkast van Gus Foods, die verse, gezonde en lokale producten aanbiedt. Of neem de gezonde snackboxen met natuurlijke ingrediënten van JustBite. De one-stop shop van Canteen, die voedzame lunches, fruit en drinks levert, is er nog zo eentje.
De voedingsdriehoekEten volgens de voedingsdriehoek is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet.

Aan de slag met gezonde drinks

Overtuigd om vandaag een nieuwe stap te zetten richting gezonde gewoonten op de werkvloer? Start bovenaan de voedingsdriehoek met een laagdrempelige regel: laat je medewerkers vooral kraanwater drinken. In tegenstelling tot flessenwater is kraanwater gezond (lees: bevat geen microplastics) en goed voor het milieu. Zin iets anders? Schakel over op water met een smaakje, dat zorgt voor variatie en extra vocht.
20220329 - Waarom bedrijven maar beter geen geld vragen voor gezonde snacks - KraanwaterDe voordelen van kraanwater belicht. 

De oplossing ligt binnen handbereik! De verpakkingsvrije drankenautomaat van Dripl combineert plat en bruisend water met natuurlijke concentraten. Je sluit de Refill Point aan op de waterleiding en tapt meteen kraanwater, eventueel verrijkt met een smaak naar keuze. Zie het als de moderne tweelingbroer van de koffiemachine. Je kop koffie is in feite hetzelfde als een Dripl drink: water met een smaakje. En net zoals je naar je bakje troost grijpt voor een energieboost, bewijst een Dripl drink je dezelfde dienst. Een van de concentraten waaruit je kan kiezen is bijvoorbeeld maté.

De drie voordelen van Dripl uitgelicht:

  • Gezond: je tapt kraanwater met natuurlijke concentraten
  • Duurzaam: je vermijdt verpakkingen en gunt je duurzame karakter meer visibiliteit door herbruikbare flessen in te voeren
  • Gemakkelijk: je sluit de Dripl Refill Point eenvoudigweg aan op de waterleiding en vult nieuwe smaken aan in een handomdraai 

Klaar om je werknemers gratis gezonde drinks aan te bieden? Vraag je proefperiode aan!

Deel dit artikel