Waarom het loont te rapporteren over duurzaamheidsinitiatieven

Lees meer

Als je een impactvolle duurzaamheidsstrategie wilt, moet je aan duurzaamheidscommunicatie doen. Hoe rapporteren over je duurzaamheidsinitiatieven kan helpen om je strategie sterker te maken, vraag je je af? Je ontdekt het in dit artikel.

Of je het nu een duurzaamheidsverslag, sustainability report, ESG-rapport of Integrated Report noemt, de trend is duidelijk. Communiceren over je duurzame doelen en resultaten is helemaal ‘in’ én noodzakelijk als je vandaag relevant wil blijven.

Meer dan een verplicht nummertje   

In Europa zijn voorlopig nog alleen grote bedrijven verplicht om een duurzaamheids- of niet-financieel verslag te publiceren. De Europese Commisie breidt de scope wel aanzienlijk uit met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die bepaalt dat zo’n duurzaamheidsverslag vanaf 2024 verplicht is voor alle beursgenoteerde bedrijven, en daarnaast bedrijven die aan 2 van de volgende 3 criteria voldoen:

  • meer dan 250 medewerkers;
  • meer dan 40 miljoen omzet;
  • meer dan 20 miljoen op de balans.

Maar ook als je onderneming niet onder die verplichting valt, zijn er goeie redenen om er een te maken. Duurzaamheid en de maatschappelijke uitdagingen die eraan verbonden zijn op ecologisch, menselijk en organisatorisch vlak belangen immers iedereen aan. 

Je ontdekt 4 belangrijke voordelen van duurzaamheidsrapportering hieronder.

1. Hulpmiddel om op risico's te anticiperen

Elk bedrijf staat vandaag voor de opgave om te verduurzamen op verschillende vlakken, van bedrijfsvoering tot de werkplek. Het is geen vrijblijvende optie meer, maar echt een must. En wel om verschillende redenen: om medewerkers aan te trekken en te binden, om te blijven voldoen aan wetgeving, om investeerders te overtuigen en om de toekomst van je business zeker te stellen.

Voor een grondig duurzaamheidsverslag bekijk je alle aspecten van je bedrijfsvoering en breng je in kaart wat er beter kan, waar je al aan werkt en welke zaken je aandacht nodig hebben. Op die manier geef je je management de nodige data om de bedrijfsstrategie bij te stellen en tijdig te anticiperen.

2. Maakt besluitvorming makkelijker

Harvard Business School professor Michael Porter zei het al in 1996: de essentie van een strategie opstellen is kiezen wat je niet gaat doen. Of eenvoudiger: je moet keuzes maken. Door over je duurzaamheidsinitiatieven te rapporteren, maak je het jezelf makkelijker om de puzzel te leggen.

Pas op, een duurzaamheidsverslag is geen kristallen bol. Wel wordt het makkelijker om de juiste prioriteiten te kiezen zodra je een goed overzicht hebt van alle lopende initiatieven, je vooruitgang en ‘jobs to be done’.

3. Concurrentievoordeel in de war for talent

In deze post-COVID-19-tijd vinden (vooral) millennials en de generatie Z vinden het belangrijk dat hun werkgever aandacht heeft voor duurzaamheid. Als ze ergens solliciteren, verkiezen ze ook geloofwaardige werkgevers. In de war for talent heb je als bedrijf dus een flinke streep voor met een duurzaamheidsverslag. Je toont hiermee dat je je maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt én dat je het niet louter bij loze beloftes houdt.

4. Vergroot betrokkenheid van medewerkers, klanten en andere stakeholders

We vermeldden het al eerder: medewerkers, potentiële kandidaten en consumenten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Dus als je als bedrijf het neusje van de zalm wilt rekruteren of je omzet wil laten groeien, dan heb je er alle belang bij om je duurzaamheidsverhaal op een aantrekkelijke manier te communiceren.

Een mvo- of duurzaamheidsbeleid kan pas impact hebben als de medewerkers dat zelf belangrijk vinden en daardoor maatschappelijk verantwoord denken en werken. Transparantie en communicatie zijn sleutelwoorden om bij hen de nodige betrokkenheid te creëren.

Voor klanten en andere stakeholders zijn transparantie en communicatie dan weer de elementen die vertrouwen geven in jou als bedrijf. Zeker in tijden van fake news en desinformatie is een duurzaamheidsverslag dus een must-have voor je marketingcommunicatie.

De juiste aanpak voor geslaagde duurzaamheidscommunicatie is — wegens vrij nieuw — nog niet zo vanzelfsprekend. Sowieso is het goed om op regelmatige basis een update te geven via een nieuwsbericht op je website, social media en in je nieuwsbrief. Al die stukken kan je gebruiken als basis voor je allesomvattende duurzaamheidsverslag.

Tip: betrek je medewerkers van bij het begin bij je duurzaamheidstraject. Zo creëer je intern een draagvlak en worden je collega’s positief getriggerd om je duurzame verhaal mee uit te dragen.

Nog een laatste tip: gewoon doen

Als je als bedrijf bezig bent met duurzaamheid, dan is in de val van greenwashing trappen het laatste dat je wilt. Met greenwashing bedoelen we dat je je duurzamer of 'groener' voordoet dan je daadwerkelijk bent. Wordt je leugen doorprikt, dan smelt je goede imago als sneeuw voor de zon.

De angst om van greenwashing beschuldigd te worden zorgt ervoor dat veel bedrijven te weinig communiceren over hun duurzame initiatieven. En dat is zonde, want communicatie erover is nodig en leerrijk.

Zo geef je een voorbeeld aan de rest van je sector en push je andere bedrijven om ook actie te ondernemen. Bovendien is het ook goed om het te zien als een moment om feedback te vragen. De kans is inderdaad groot dat je nog niet alles 100% juist doet, maar heel wat stakeholders begrijpen dat je stap voor stap moet nemen en kunnen relevante tips aanreiken om je aanpak nog te verbeteren.

 

Download ons e-book Duurzaamheidsstrategie opstellen-min

 

Deel dit artikel