Duurzaamheid
Waarom bedrijven maar beter geen geld vragen voor gezonde snacks
Hoe bestrijd jij de befaamde middagdip op kantoor? Nu de aandacht voor gezondheid hevig opflakkert,...
Te duur, geen return on investment, geen prioriteit… Nog te vaak halen duurzaamheidsacties de uitvoering niet. Door een heldere en concrete business case voor je initiatief op te stellen, kan je je CEO of zaakvoerder de waarde en voordelen ervan voor je bedrijf aantonen. In deze blog ontdek je hoe je een sterke business case opstelt.
Afdelingen die vechten om budgetten, het gebeurt in veel bedrijven. Bij beperkte middelen is het belangrijk een duidelijke en overtuigende case te maken waarom je bedrijf in een bepaalde duurzaamheidsactie moet investeren.
Sales-, marketing- en serviceteams kunnen meestal data voorleggen om de ROI van investeringen aan te tonen en extra geld te vragen. Bijvoorbeeld hoeveel leads een nieuwe advertentiecampagne of deelname aan een event kan opleveren.
Wil je graag dat jouw duurzaamheidsactie ook groen licht krijgt, dan maak je maar beter je huiswerk. Duurzaamheid wordt immers nog vaak gezien als een kostenpost, wat maakt dat initiatieven geen prioriteit krijgen of meteen afgevoerd worden. Met een goede business case die duidelijk de voordelen voor je bedrijf belicht, vergroot je de kans dat je idee wél warm onthaald wordt.
Overtuigen, zorgen dat je zaakvoerder of CEO meteen een handtekening wil zetten. Om je management ervan te overtuigen dat je duurzaamheidsinitiatief ook echt doorgevoerd moet worden, lijst je duidelijk de redenen op waarom het initiatief een goed idee is en wat je bedrijf of organisatie erbij wint. Deze redenen zijn het best ook kwantificeerbaar.
Wat een sterke business case niet is? Een snelle presentatie van het initiatief dat je wil doorvoeren. De tijd nemen om een doordacht plan van aanpak te presenteren en daarbij ook stil te staan bij de positieve gevolgen voor je bedrijf, is de beste manier om je kansen op een positief antwoord te maximaliseren.
Beschrijf kort, hooguit in een aantal zinnen, wat er volgens jou anders kan of moet. Heb je al een of meerdere oplossingen in gedachten die het probleem verhelpen, vermeld die dan mee. Hoe concreter je case, hoe meer kans op slagen.
Enkele voorbeelden:
Als je al een mogelijke oplossing in gedachten hebt, dan vond je op de website hoogstwaarschijnlijk een lijstje met de voordelen ervan. Die in je business case vermelden is al een goede eerste stap, maar je management wil ook weten of er met de investering specifieke voordelen zijn voor jouw bedrijf. Belicht die dan extra of voeg ze toe, want ze maken je business case veel sterker. Plus, zo heb je een aantal elementen waarover je later kan rapporteren.
Als je je business case alleen opstelt met de algemene(re) voordelen, is het veel moeilijker om een voor-en-na beeld te krijgen van de positieve verandering die je hebt doorgevoerd in je bedrijf.
Enkele voorbeelden:
Als kers op de taart kan je toevoegen welke stappen je moet nemen om je idee te implementeren. Ook hier geldt: hoe beter je voorbereiding, hoe meer kans je maakt om een ja te krijgen van je management.
Wil je aan je business case beginnen? Download dan zeker onze template - het geeft je een framework waarin je de info die je verzamelt op een duidelijke manier kan voorstellen. Zo heb je een krachtig document in handen wanneer je eindelijk je idee bij je CEO mag pitchen.
Als voorbeeld krijg je ook een ingevuld exemplaar over Dripl en onze Refill Point. Wil je deze graag ook zelf gebruiken om Dripl aan je CEO voor te stellen? Verfijn dan zeker de argumenten waarom jullie bedrijf Dripl echt nodig heeft, want die kunnen per bedrijf verschillen.
Succes!
Hoe bestrijd jij de befaamde middagdip op kantoor? Nu de aandacht voor gezondheid hevig opflakkert,...
Als de hele wereldbevolking op de weegschaal gaat staan, wijst die om en bij de 300 miljoen ton...
Sign up for our newsletter to receive the latest updates on new topics, events and more. You will also get a chance at special discounts only available through this channel!