In 3 stappen een business case maken voor je duurzaamheidsinitiatief

Lees meer

Te duur, geen return on investment, geen prioriteit… Nog te vaak halen duurzaamheidsacties de uitvoering niet. Door een heldere en concrete business case voor je initiatief op te stellen, kan je je CEO of zaakvoerder de waarde en voordelen ervan voor je bedrijf aantonen. In deze blog ontdek je hoe je een sterke business case opstelt.

Afdelingen die vechten om budgetten, het gebeurt in veel bedrijven. Bij beperkte middelen is het belangrijk een duidelijke en overtuigende case te maken waarom je bedrijf in een bepaalde duurzaamheidsactie moet investeren.

Sales-, marketing- en serviceteams kunnen meestal data voorleggen om de ROI van investeringen aan te tonen en extra geld te vragen. Bijvoorbeeld hoeveel leads een nieuwe advertentiecampagne of deelname aan een event kan opleveren.

Wil je graag dat jouw duurzaamheidsactie ook groen licht krijgt, dan maak je maar beter je huiswerk. Duurzaamheid wordt immers nog vaak gezien als een kostenpost, wat maakt dat initiatieven geen prioriteit krijgen of meteen afgevoerd worden. Met een goede business case die duidelijk de voordelen voor je bedrijf belicht, vergroot je de kans dat je idee wél warm onthaald wordt.

Wat moet je business case doen?

Overtuigen, zorgen dat je zaakvoerder of CEO meteen een handtekening wil zetten. Om je management ervan te overtuigen dat je duurzaamheidsinitiatief ook echt doorgevoerd moet worden, lijst je duidelijk de redenen op waarom het initiatief een goed idee is en wat je bedrijf of organisatie erbij wint. Deze redenen zijn het best ook kwantificeerbaar.

Wat een sterke business case niet is? Een snelle presentatie van het initiatief dat je wil doorvoeren. De tijd nemen om een doordacht plan van aanpak te presenteren en daarbij ook stil te staan bij de positieve gevolgen voor je bedrijf, is de beste manier om je kansen op een positief antwoord te maximaliseren.

1. Schets het probleem

Beschrijf kort, hooguit in een aantal zinnen, wat er volgens jou anders kan of moet. Heb je al een of meerdere oplossingen in gedachten die het probleem verhelpen, vermeld die dan mee. Hoe concreter je case, hoe meer kans op slagen.

Enkele voorbeelden:

 • We hebben veel pmd-afval, wat betekent dat we bijdragen aan de gigantische plastic soep. Met een verpakkingsvrije drankautomaat van Dripl verkleinen we die hoeveelheid afval gevoelig;
 • Onze energiefacturen zijn torenhoog omdat ons verbruik erg hoog ligt. Met betere isolatie en sensibilisering van onze collega’s over besparen kunnen we de kosten terugdringen;
 • We hebben geen groen imago en dat is een van de redenen waarom we aan het kortste eind trekken in de war for talent. Door te investeren in groene initiatieven zoals Dripl of een bedrijfsbos kunnen we dat imago oppoetsen.

2. Toon aan hoe je duurzaamheidsinitiatief je bedrijf ten goede komt

Als je al een mogelijke oplossing in gedachten hebt, dan vond je op de website hoogstwaarschijnlijk een lijstje met de voordelen ervan. Die in je business case vermelden is al een goede eerste stap, maar je management wil ook weten of er met de investering specifieke voordelen zijn voor jouw bedrijf. Belicht die dan extra of voeg ze toe, want ze maken je business case veel sterker. Plus, zo heb je een aantal elementen waarover je later kan rapporteren.

Als je je business case alleen opstelt met de algemene(re) voordelen, is het veel moeilijker om een voor-en-na beeld te krijgen van de positieve verandering die je hebt doorgevoerd in je bedrijf.

Enkele voorbeelden:

 • Verhoogde productiviteit;
 • Minder kosten voor de ophaling of verwerking én minder rommel op kantoor;
 • Lagere energiekosten;
 • Een groen imago werkt in de war for talent;
 • Een hippere kantooromgeving geeft ons een voordeel op de concurrentie.

3.Definieer succes voor elk van je redenen voor verandering

De volgende stap is al het bovenstaande aan elkaar knopen met een of meerdere success metrics. Deze geven jou en het management een duidelijke indicatie van de positieve voordelen die je duurzame innovatie het bedrijf biedt. Het geeft je ook een meetbaar doel om bij te houden en om over te rapporteren.

Een aantal voorbeelden:
 • op jaarbasis 400 kilogram afval uitgespaard, wat overeenkomt met een besparing van de kosten ter waarde van bedrag y;
 • een toename van 10% op de tevredenheidsscore van medewerkers in je volgende engagement survey;
 • een daling van 10% van het korte verzuim door gezondere eet- en drinkgewoonten te stimuleren.

Maak de volgende stappen duidelijk

Als kers op de taart kan je toevoegen welke stappen je moet nemen om je idee te implementeren. Ook hier geldt: hoe beter je voorbereiding, hoe meer kans je maakt om een ja te krijgen van je management.

Aan de slag

Wil je aan je business case beginnen? Download dan zeker onze template - het geeft je een framework waarin je de info die je verzamelt op een duidelijke manier kan voorstellen. Zo heb je een krachtig document in handen wanneer je eindelijk je idee bij je CEO mag pitchen.

Als voorbeeld krijg je ook een ingevuld exemplaar over Dripl en onze Refill Point. Wil je deze graag ook zelf gebruiken om Dripl aan je CEO voor te stellen? Verfijn dan zeker de argumenten waarom jullie bedrijf Dripl echt nodig heeft, want die kunnen per bedrijf verschillen.

Succes!

Download je gratis template

 

 

Deel dit artikel