5 tips om om te gaan met de invoering van statiegeld in Nederland

Lees meer

Op 1 april 2023 gaat statiegeld officieel van start in Nederland. Dit betekent dat er een kleine extra vergoeding zal worden gevraagd voor plastic flessen en blikjes. Die som krijg je terugbetaald wanneer je je verpakkingen terug inlevert. Dit is een belangrijke stap om de afvalberg te verminderen. Dit kon je allemaal lezen in het vorige blogbericht, maar hoe ga je best om met zo’n verandering? Wij geven je vijf tips!

Maak gebruik van de inzamelpunten

Er zullen verschillende inzamelpunten worden opgericht waar je je lege flessen en blikjes kunt inleveren. Maak hier gebruik van! Door je lege flessen en blikjes in te leveren, draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid plastic afval in het milieu. Bovendien krijg je het statiegeldbedrag terug, dus je kunt er ook nog wat geld mee verdienen.

Sorteer je afval

Het sorteren van afval is altijd belangrijk, maar met de invoering van statiegeld wordt het nog belangrijker om dit goed te doen. Zorg ervoor dat je je lege flessen en blikjes apart houdt van ander afval, zodat je ze gemakkelijk kunt inleveren bij een inzamelpunt. Het is ook goed om te weten dat niet alle flessen en blikjes onder het statiegeldsysteem vallen, dus het is handig om te weten welke wel en welke niet.

Neem je eigen drinkfles mee

Een andere manier om bij te dragen aan het verminderen van plastic afval is door het gebruik van een herbruikbare drinkfles. Hierdoor hoef je geen wegwerpflessen meer te kopen en draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid plastic afval. Bovendien zijn er steeds meer publieke gelegenheden waar je je eigen drinkfles kunt vullen met kraanwater.

Koop bewust

Als consument hebben we invloed op de producten die we kopen en daarmee ook op de hoeveelheid afval die we produceren. Door bewust te kiezen voor producten met minder of geen verpakking, of producten die gerecycled kunnen worden, kunnen we bijdragen aan het verminderen van onze afvalproductie.

Let op de statiegeld-symbolen

De meeste flessen en blikjes die in Nederland worden verkocht, hebben een statiegeld-symbool. Dit is een kleine aanduiding op het etiket of de verpakking die aangeeft of er statiegeld op het product zit. Let goed op deze symbolen, zodat je zeker weet dat je de juiste flessen en blikjes inlevert.

Deel dit artikel