Facility managers & duurzaamheid: troef in de 'war for talent'

Lees meer

Te veel vacatures, te weinig talenten om ze in te vullen. Nu zij de macht in handen hebben, kiezen sollicitanten voor niets minder dan de beste ervaring in hun zoektocht naar werk. Vandaar halen bedrijven alles uit de kast om werknemers aan te trekken en te houden. Intussen knopen facility managers, de nieuwe experience managers, mee de strijd aan in de ‘war for talent’. Aan hen om de werkplek te verduurzamen en zo te ontwerpen dat een dag op kantoor voelt als thuiskomen.

In 2021 stroomden er in Vlaanderen 362.510 vacatures binnen, de helft meer dan het jaar voordien. Dezelfde trend doet zich voor in Nederland. Daar telden ze in december een recordaantal van 387.000 openstaande functies, een slordige 16.000 meer dan het kwartaal daarvoor. Die forse stijging zet zich door in alle sectoren. De keerzijde van de economische opmars is dat die vacatures moeilijk ingevuld raken. Geen verrassing: de ‘war for talent’ woedt heviger dan ooit.

Alles voor de ervaring

Door die situatie zijn de rollen omgekeerd: niet werkgevers, maar werknemers hebben de touwtjes in handen. Die shift is even duidelijk in de fase van aanwerving als die van retentie. Tijdens hun zoektocht naar werk laten sollicitanten zich leiden door hun ervaring. De ‘candidate experience’ geeft antwoord op een aantal prangende vragen: hoe is het om in de organisatie te werken? Hoe ziet de kantooromgeving eruit? Of hoe gaat het management met zijn personeel om? Aan bedrijven de straffe uitdaging om daarin het verschil te maken.

Hetzelfde geldt trouwens voor de ‘employee experience’. Of ze nu juist aangenomen zijn of al jaren op de loonlijst staan, medewerkers willen erbij horen en zich thuis voelen op de werkvloer. Ze rekenen op hun werkgever voor een ‘sense of belonging’. 

Door die hevige focus op ervaring, zien verschillende experts hun rollen veranderen. Een daarvan is de facility manager, die instaat voor het beheer van gebouwen en de coördinatie van diensten zoals catering en schoonmaak. Meer en meer evolueert die functie naar die van experience manager. De aandacht gaat grotendeels naar de ‘office experience’. Niet onlogisch, want de werkplek speelt een aanzienlijke rol in de keuze voor een werkgever.

Een duurzame 'office experience'

Een werkplek heeft vandaag heel wat eisen om aan te voldoen. Zo moet de omgeving energie geven, teamwork aanwakkeren en tegelijkertijd individueel focuswerk faciliteren. En niet te vergeten: bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers. 

Met die opvatting in het achterhoofd ruimen traditionele, lawaaierige landschapsbureaus plaats voor teamzones en modulaire vergaderruimtes. Of een ander voorbeeld: om de productiviteit te verhogen, de creativiteit te stimuleren en de lucht te zuiveren, fleuren planten kantoorruimtes op. 

Door in te zetten op zo’n positieve ‘office experience’ moedigen bedrijven verstokte thuiswerkers aan om terug te keren naar de werkplek. Een thuiskantoor heeft zo z’n voordelen, maar een overleg of brainstorm met collega’s lukt beter in dezelfde ruimte.

Komt daarbij dat we, na de industriële en digitale revoluties, middenin de duurzaamheidsrevolutie zitten. Sollicitanten en werknemers verwachten dan ook dat bedrijven zorg dragen voor de planeet. Verschillende studies duiden klimaatverandering aan als het grootste probleem dat jonge professionals wakker houdt. Bijna 67% geeft de voorkeur aan een werkgever die de daad bij het woord voegt als het aankomt op duurzame maatregelen. De meerderheid heeft er trouwens een loonsverlaging voor over om te werken voor een milieuvriendelijke onderneming.

Geen twijfel mogelijk: bedrijven die duurzaamheid verweven in hun DNA zijn de winnaars van de ‘war for talent’. Dat maakt het meteen een belangrijk onderdeel van de ‘office experience’.

Tips voor duurzame maatregelen

Welke stappen kan een facility manager nemen om de werkplek te verduurzamen? Wij verzamelden tips voor:  

  1. Een energiebesparende kantoorruimte
  • Kies voor spaarlampen in plaats van gewone lampen 
  • Hang LED bewegingssensoren in ruimtes die medewerkers minder vaak gebruiken
  • Check en optimaliseer regelmatig het gebruik van de verwarming en airconditioning
  • Investeer in toestellen met het meest energiezuinige A+++ label
  • Laat computers en laptops na enkele minuten in slaapstand doezelen. Zet ze, net als alle printers, af na het werk
  • Isoleer ramen en cv-leidingen. Een luchtdicht gebouw beperkt energieverlies en levert een verminderde CO2-uitstoot op
  • Overweeg investeringen in zonnepanelen of windturbines met het oog op een CO2-neutrale energieproductie 
  1. Milieubewuste materialen 
  • Bestel groene alternatieven voor traditionele kantoorartikelen. Denk aan notitieboekjes gemaakt van koffiedik, navulbare pennen van PET-flessen of laptopstandaarden van bamboe 
  • Denk aan klimaatneutraal printen: opteer voor een energiezuinige printer, zorg voor chloorvrij gebleekt papier en gebruik milieuvriendelijke inktcartridges en toners
  • Overweeg duurzaam meubilair, zoals gerecycled of cradle to cradle (C2C) exemplaren. C2C producten zijn ontworpen op zo’n manier dat ze na gebruik een nieuw leven krijgen in andere producten of materialen
  1. Een duurzaam eet- en drankaanbod
  • Schakel over op biologische of fair trade merken voor koffie en thee 
  • Vermijd blikjes en plastic flessen of bestek. Kies in plaats daarvan voor bewaardozen en herbruikbare flessen en eetgerei
  • Verminder de consumptie van vlees, want die productie leidt tot een hoge uitstoot van broeikasgassen en een verzuring van de bodem en lucht. Vervang het door plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen (denk aan peulvruchten of tofu) 
  • Geef de voorkeur aan een korte voedselketen door samenwerkingen met lokale producenten. Die aanpak garandeert vers en kwaliteitsvol voedsel, vermindert het energieverbruik en beperkt het transport en verpakkingsafval
  • Voorzie drinkbaar kraanwater. Dat is de gezondste keuze en vermindert de CO2-uitstoot door een daling in de productie en transport van drankflessen

Een refillutionaire oplossing voor drinks

Wil je je ‘office experience’ verrijken met een geliefde duurzame oplossing die meteen in het oog springt? Eentje waarmee je medewerkers trakteert op welverdiende, gezellige breaks? 

Ontdek de Refill Point van Dripl. Het principe is simpel: je zet je glas of herbruikbare fles neer, kiest je lievelingssmaak en schenkt plat of bruiswater. Als gezond, verpakkingsvrij alternatief voor een frisdrankautomaat is de Refill Point ook energiezuinig, want hij koelt enkel als je tapt. Bovendien is de ecologische voetafdruk miniem.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Vraag je proefperiode aan!

Deel dit artikel