Office Insights - "Het draait allemaal rond een sense of belonging"

Lees meer

In de vorige post over Office Insights  kon je meelezen over hoe HubSpot haar werknemers gemotiveerd houdt met gratis massages en een uitstekende office experience. Benieuwd naar hun beleid rond mentaal welzijn, de Hub Talks en welke raad Jo heeft voor bedrijven die (nog) niet inzetten op office management? Lees vooral verder!

 

Luister of kijk je liever? Deze episodes zijn ook beschikbaar in podcast vorm!

 

Persoonlijke groei is voor jullie dus super belangrijk. De combinatie goed in je vel zitten, een vagnet hebben, een safe space in het kantoor in combinatie met motiverende talks. Dat is eigenlijk een manier om jullie werknemers gemotiveerd te houden.

Ik denk ook aan de thema’s. Iedere maand zetten we een thema in het licht. Bijvoorbeeld mei staat voor mental health. Voor die maand heb ik dan een firma uitgenodigd die bij ons komt praten over imagination en daar een workshop aan koppelt. Juni is pride month en dan wordt de LGBTQ+ community in de bloemetjes gezet. In april draaide alles rond ecologie en gingen we met prikkers de buurt gaan opruimen. Elke maand is er wel wat.

Is dat een tool dat jullie inzetten bij het zoeken van mensen. Hebben jullie al gemerkt dat dit de doorslag kan geven dat mensen eerder kiezen voor HubSpot dan een ander bedrijf?

Ik weet niet in hoeverre dat wordt meegegeven bij recruiting. Modern Health sowieso wel. de HubTalks en andere voordelen, dat weet ik niet. Maar een keer dat mensen aangeworven zijn krijgen ze het wel. Dan denk ik wel dat dat een rol speelt. Als ik de reacties zie of foto’s die gepost worden wanneer er zo’n Talk georganiseerd wordt dan denk je “goh wel een tof bedrijf om voor te werken.”

Screenshot 2023-06-22 at 14.49.13

 

Dat kan ik mij absoluut inbeelden als je hier rondloopt. Hou je bij zo’n zaken ook rekening met de noden van werknemers zelf? Komen zij zelf met ideeën?

Ja hoor. We hebben hier een party committee. Om een voorbeeld te geven. Toen onze meetingruimtes een rebranding ondergingen. hebben we met een team samengezeten om onze meeting rooms een naam te geven. We hebben die zelf mogen bedenken. Zo zijn nu onze vergaderruimtes vernoemt naar lokale abdijbieren en onze kantoren naar streken in Gent. Mijn bureau staat bijvoorbeeld in Het Patershol. We proberen werknemers en collega’s zoveel mogelijk te betrekken. Natuurlijk is dat makkelijk praten als je een klein team hebt.

En als we dan even terugkeren naar Dublin - weet je hoe het daar werkt?

Het is analoog, maar op grotere schaal. Volgende week is er bijvoorbeeld een community festival en ieder kantoor op 17 mei gaat een festival organiseren. Bij ons geven we een sushi workshop en spelen we spelletjes met een drankje. Maar in Dublin bijvoorbeeld komt er een band. Het is een andere aanpak, maar de look en feel en de vibe ligt toch analoog.

Dus daar is het wel echt meer een tool om te concurreren met die grotere bedrijven dan eigenlijk hier. Je hebt me al eerder verteld dat jullie een soort boekenabonnement hebben, hoe zit dat precies?

Dat is een platform dat heet Libby. Het principe daar is dat elke HubSpotter een gratis boek kan lezen per maand. Je kan tot drie maanden in die bibliotheek huren. Maar aangezien wij Nederlandstalig zijn mogen wij per maand één boek gaan kopen bij de lokale boekhandelaar. Dat is echt een fantastische perk.

 

Zijn die voordelen voor iedereen? Zowel remote workers als in office mensen?

Ja, klopt. Iedereen krijgt hier dezelfde voordelen. Van payroll tot stagiaires. Er wordt geen onderscheid in gemaakt

Merk je dat dit een grote invloed heeft op ziekteverzuim of bijvoorbeeld retentie? Merk je dat mensen blijven omwille van die perks?

In Gent speelt dat volgens mij een heel grote rol. Bewijs is dat er hier sinds de overname maar één iemand is vertrokken. Mensen gaan niet weg integendeel er komen er als maar meer bij. Ik ben er eigenlijk een beetje trots op dat ze niet vertrekken. Ik voel ook dat ze graag naar kantoor komen.

Fijn. Ik kan me wel inbeelden dat vanaf HubSpot op je CV staat, je heel wat aanbiedingen krijgt. Het is een grote naam in de sector, niet?

Zeker omdat het gros van ons team hier in Gent ingenieurs zijn. Zij werken aan het product en zijn een zeer gegeerd profiel. Dus ik denk dat zij dagelijks de LinkedIn verzoeken moeten afschudden.

Als jij raad zou kunnen geven aan elk ander bedrijf die (nog) niet zo inzetten op office experience, wat zou dat dan zijn?

Ik moet spontaan terugdenken aan mijn vorige werkervaring. Ik heb heel lang in een fiscaal advieskantoor gewerkt. Dat was een heel traditioneel bedrijf waar mensen op een bepaald uur moesten toekomen en liefst op een bepaald uur of later vertrekken met een registratiesysteem. Dat is bij ons nu absoluut niet het geval. Dat blijkt helemaal zelfregulerend. Ik denk dat het belangrijk is bij als bedrijf om ervoor te zorgen dat je teams graag werken en als die dat graag doen, werken ze gewoon hard.

 

"Het draait eigenlijk allemaal rond een sense of belonging. Dat is een heel menselijke eigenschap en ik denk dat je dat als bedrijf kan faciliteren."

 

Dan kan ik eigenlijk alleen maar concluderen dat Hubspot een toonaangevend bedrijf is op vlak van office experience en dat er heel veel bedrijven van jullie kunnen leren. Het is waarschijnlijk ook iets dat vaak langs de kant wordt geschoven of een office manager die een profiel is die er pas later bijkomt. Hoe kijk je daar naar?

Mijn job is natuurlijk niet enkel zorgen dat het team het goed stelt. Uiteraard heb ik ook een takenpakket met administratie. Er komt heel wat bij kijken bij het managen van een office. Het is mij onduidelijk hoe een bedrijf kan functioneren zonder dat iemand die taak op zich neemt. Ons team bestaat voor het allergrootste deel uit professionals die voor het bedrijf, voor het product en voor de klanten werken onder het motto ‘we help our customers grow better.’ Maar mijn customers zijn mijn collega’s. Ik doe eigenlijk hetzelfde in mijn team.

Lijkt mij echt een job waar je veel voldoening uit kan halen. Als je erover praat is het vol passie. Ik denk misschien iets waar we het nog niet echt over gehad hebben, is die HubSpot Culture. Kan je misschien eens zeggen hoe dat in zijn werk gaat?

HubSpot Culture is in het leven geroepen om de waarden waar HubSpot voor staat uit te dragen. Die waarden zijn samengevat in een acroniem HEART - Humble, Empathetic, Adaptable, Remarkable en Transparant. Dat doen we door aandacht te schenken aan collega’s, aan de teams, maar ook door de events. Of door het creëren van verschillende communities binnen Hubspot. Dat kan heel variërend zijn van families tot dogowners. Die worden allemaal toegejuicht. Ik maak deel uit van The Wise and The Experienced. Slechts 3% van de werknemers is ouder dan 46 en daar hoor ik bij. Dat is gewoon geestig. Je kan daar dingen in delen. Dat maakt allemaal deel uit van de cultuur.

Ik denk dat dat iets mooi is om mee te geven aan andere bedrijven. Zorg dat je in uw bedrijf een paar mensen hebt die over die cultuur waken.

Het groeit nogal organisch moet ik zeggen en het draait altijd om een sense of belonging. Dat is een heel menselijke eigenschap om ergens bij te willen horen en ik denk dat je dat als bedrijf kan faciliteren.

Klopt! Want werk anno 2023 is niet alleen maar werk. Mensen willen meer uit hun job. Je wil er voldoening uithalen, deel zijn van iets en die communities zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Je merkt dat je heel trots bent op HubSpot en je job. Dan kan ik je alleen maar bedanken voor je tijd en dit gesprek. Bedankt, Jo!

Deel dit artikel