Waarom wegwerpverpakkingen vijand nummer 1 zijn voor elk bedrijf

Lees meer

Elke dag openen we gemiddeld 7 verpakkingen. Al die verpakkingen samen vormen zo’n 20% van ons afval. De ene helft komt van huishoudens, de andere van bedrijven. Het aantal van die laatste neemt binnenkort opnieuw toe. Want als we wetenschappers mogen geloven en COVID-19 straks afzwakt, trekken bedrijven het aantal kantoordagen weer op. Dat betekent ook: meer afval van dranken en etenswaar. Denk aan blikjes, flessen, bestek, saladebakjes, dozen van maaltijdbezorging, … Een opeenhoping van wegwerpverpakkingen, voor bij het restafval of in de recyclagezak. Hier ontdek je 5 nadelen van die verpakkingen voor bedrijven.

timeline of 7 packages per dag with no title

Nadeel 1: Tijd en ruimte

Vrijdagmiddag, een uur of vier. In de keuken valt je blik op twee lege saladebakjes op het aanrecht en vier plastic flesjes op tafel. En in de vergaderzaal staan zes blikjes als stille getuigen van de laatste teammeeting. 

Herkenbaar?

Al die wegwerpverpakkingen nemen niet alleen plaats in op kantoor, ze vragen kostbare tijd. Vaak is het je office manager die de ondankbare taak op zich neemt om afval bij elkaar te rapen of collega’s te berispen die het zo niet nauw nemen met de sorteerregels. Efficiënt? Nee. Productief? Allerminst. 

Als je wil inzetten op maximale efficiëntie en productiviteit, zoek dan naar alternatieven voor wegwerpverpakkingen. Hallo herbruikbare flessen, adieu bergen afval en eindeloze sorteerfrustraties. Je office manager gaat je dankbaar zijn.

Nadeel 2: Het milieu

Schrijnende beelden van oceanen verontreinigd door wegwerpplastics zoals bestek, chipszakken en flessendoppen haal je zo voor de geest. Door de groeiende vraag naar duurzame oplossingen evolueert de verpakkingsmarkt razendsnel. Er zijn een heleboel opties, maar ook die beïnvloeden het milieu. Zo kost het recycleren van verpakkingen, net als het maken ervan, energie en grondstoffen. 

Denk aan een blikje, dat uit staal of aluminium bestaat. Vooral de productie van nieuw aluminium is slecht voor het milieu. Hoewel je door staal te hergebruiken en aluminium te recycleren de hoeveelheid reduceert, heb je nog altijd energie nodig. 

Neem dan de typische inhoud van zo’n blikje, frisdrank. Wist je dat die drank 80% water en 20% siroop (lees: suiker) bevat? De vrachtwagens die je tegenkomt in de file naar je werk zijn grotendeels gevuld met dezelfde vloeistof als die thuis uit je kraan vloeit. Door het transport van water komt een grote hoeveelheid CO2 vrij. Het wegvervoer is trouwens een van de belangrijkste bronnen van broeikasgasemissies in België. Tussen 1990 en 2019 nam het vrachtverkeer in tonkilometers toe met 120%. 

Ieder bedrijf draagt verantwoordelijkheid op vlak van ‘green goals’. In je lijst van acties kan je de vervanging van (gerecycleerde) wegwerpverpakkingen door meer duurzame, energiezuinige oplossingen toevoegen. Voor inspiratie, denk aan de wijze woorden die  Karine Van Doorsselaer, docente Materialenleer & Ecodesign aan de Universiteit Antwerpen, ooit uitsprak: “De meest ecologische verpakking is de verpakking die niet bestaat.” Als we alles optellen, komen we aan zo'n duizelingwekkende 1,3 miljard verpakkingen...per dag, jawel!

 

EiffelTower

 

Nadeel 3: Reputatie in de ‘war for talent’

Wegwerpverpakkingen bepalen indirect welke profielen je voor je krijgt tijdens sollicitatiegesprekken. Duurzaamheid is nu eenmaal een voordeel in de ‘war for talent’. Vooral jonge werknemers kiezen voor bedrijven die werken aan positieve verandering voor de planeet en samenleving. Organisaties die hun duurzaamheidsaanpak verbeteren, scoren 40% beter op personeelsretentie. Zo’n aanpak kan je zien als een reeks acties met verschillende prioriteiten. Een duidelijke strategie geeft je een competitief voordeel in het aantrekken en behouden van talent. 

Ook op het eerste zicht kleine initiatieven, zoals wegwerpverpakkingen vermijden, kunnen onderdeel zijn van zo’n strategie. De introductie van herbruikbare flessen is bijvoorbeeld een aanpassing die meteen zichtbaar is voor het hele team. Je acties moeten wel kaderen in een groter samenhangend geheel, want werknemers beoordelen hun werkgever op acties in plaats van beloften en straffen ‘greenwashing’ af.

Nadeel 4: Negatieve ‘Employee Experience’

Je werknemers ‘zijn’ je bedrijf: hoe productiever en meer betrokken zij zijn, hoe sneller je organisatie groeit. Investeren in je ‘employee experience’, de som van alle percepties die een werknemer heeft over zijn interacties met jouw bedrijf, loont. 

Of het nu gaat over hun takenpakket, werkplek of gezondheid en welzijn, in elk aspect van hun beleving willen je medewerkers zich ‘empowered’ voelen. Het zit ‘m evengoed in de details. Denk aan de rol van de koffiemachine, die sinds jaar en dag werknemers samenbrengt voor een praatpauze. Vroeger serveerde zo’n toestel lauwe koffie, hoogstens met een scheutje melk en suiker, in een papieren bekertje. Vandaag staan gespecialiseerde koffiebartoestanden te blinken op het aanrecht. Tot de laatste druppel kan de koffiefan in ware barista-stijl z’n exemplaar personaliseren. Unieke ervaringen winnen aan belang, ook tijdens pauzetijd in de werkplek. 

Vervang standaardversies van snacks en frisdranken in wegwerpverpakkingen door gezondere opties die bijvoorbeeld de nood aan een energieboost vervullen. Met de introductie van zulke innovatieve alternatieven ondersteun je je werknemers in hun keuze voor een betere productiviteit en welzijn.

Graphics (personeels retentie)

Nadeel 5: Gezondheid

Er bestaat natuurlijk ook een indirect verband tussen de wegwerpverpakkingen die rondslingeren op kantoor en de gezondheid van je werknemers. Denk aan de materialen waarvan die verpakkingen gemaakt zijn, zoals plastic. Die kunststof zit overal, ook in ons lijf. Wetenschappers troffen eerder al sporen van plastic stoffen aan in urine en bloed. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe gevaarlijk de minuscule plastic deeltjes zijn die we eten en inademen. Recyclebare wegwerpbakjes, in opkomst als duurzaam alternatief voor plastic, scoren niet veel beter. Die bakjes van plantaardige vezel bevatten een hoge concentratie Pfas. Dat is een verzamelnaam voor vet- en vochtafstotende chemicaliën, stoffen die nooit afbreken en daarom ‘forever chemicals’ heten. Een lange blootstelling daaraan kan schadelijk zijn.

Ook wat er in die verpakkingen zit kan een negatieve invloed hebben op gezondheid. Een grote boosdoener is frisdrank, dat veel suiker en dus calorieën bevat. Ter vergelijking: in een glas gewone frisdrank zitten 100 kilocalorieën, wat gelijkstaat aan 6,5 suikerklontjes. Geen wonder dat het drinken ervan de kans op overgewicht en diabetes type 2 vergroot. En dat de zuren in frisdrank, inclusief light-versies, slecht zijn voor je gebit, is niets nieuws onder de zon.

Tuurlijk, het  structurele blootstelling aan die materialen en de consumptie van grote hoeveelheden frisdrank die nadelig zijn. Maar als je bijvoorbeeld herbruikbare flessen of natuurlijke dranken voorziet, verlaag je de drempel voor werknemers om te kiezen voor gezondere alternatieven. Alle beetjes helpen. 

Conclusie: Doe mee aan de ‘Refillution’

Ga jij de strijd aan tegen de vijand die wegwerpverpakkingen heet? Maak kennis met de Refill Point van Dripl, een duurzame, verpakkingsvrije drankautomaat. De Refill Point filtert en koelt leidingwater, enkel wanneer je tapt. Dat maakt het zuiniger dan een klassieke drankautomaat, die 24 op 7 energie gebruikt. Het principe is simpel: je zet je glas of herbruikbare fles neer, kiest voor plat of bruiswater en voegt eventueel een smaakconcentraat naar keuze toe. Pluspunt: de suikerarme en natuurlijke drinks stimuleren je afweersysteem of boosten je energiepeil. Met de Refill Point draag je zorg voor de planeet, je lichaam én geest. We vermeden 100.000 verpakkingen in 2021 - doe jij mee om er 1 miljoen van te maken in 2022?

Deel dit artikel