5 dingen die je nog niet wist over maté

Lees meer

Maté Energizer is één van de nieuwe gezonde Dripl drinks die je kan drinken uit de Refill Point. Yerba maté is een aftreksel van jonge blaadjes en knopjes van een matéplant, maar er schuilt zoveel meer achter dit lekkere drankje. Ontdek 5 interessante feiten over yerba maté en dus 5 extra redenen waarom jij deze Dripl drink moet proeven. Want zelfs de grootste voetbalspelers, zoals Lionel Messi en Antoine Griezmann, kunnen niet weerstaan aan deze zuiderse lekkernij.

Weetje nummer 1: De helende kracht van maté

Maté zit boordevol vitaminen, mineralen, aminozuren, polyfenolen, saponinen en glycosiden. Klinkt dat ook als chinees voor jou? No worries, wij hebben onze taak gedaan en voor jou onderzocht hoe maté ons lichaam werkelijk helpt.

Maté is door zijn chemische samenstelling een genot voor ons lichaam. Deze plant kan er voor zorgen dat wij meer energie krijgen, beter kunnen concentreren op ons werk, en ons beter in ons vel voelen. Dit kan doordat maté een concentratie cafeïne bevat, die langzamer vrij komt en een zachter maar langdurig effect heeft dan koffie. Door maté te drinken, wordt je weerstand tegen vermoeidheid sterker en kan dit ook helpen tegen depressieve gevoelens. Ook het immuunsysteem van het lichaam wordt versterkt door de saponinen en vitaminen C en E die in yerba maté bladeren zitten. (Gezondheidsvoordelen)

Door deze positieve effecten van maté op onze lichamen wordt er vaak geopperd dat maté beter is dan koffie. Een betere drink voor op het kantoor bestaat toch bijna niet?

Weetje nummer 2: Personaliseer je maté zoals je wilt

Maté kan op veel verschillende manieren gedronken worden. Je kan kiezen of je de drank liever koud of warm wilt drinken, en of je zelfs melk of sap erbij wilt. 

Afhankelijk van waar je je bevindt in de wereld, wordt deze thee anders gedronken. Argentijnen en Brazilianen verkiezen om de yerba maté warm te drinken met warm water (pas op, geen heet water), terwijl in Paraguay, de bevolking het liever koud drinkt. 

Maar niet enkel de temperatuur verschilt bij yerba maté, ook waar de drank in wordt gedronken. Maté bekers komen voor in veel vormen, maten en materialen. Een gekende drinkbeker om je yerba maté te drinken wordt een ‘kalebas’ genoemd. Deze drinkbeker komt uit Zuid-Amerika en is gemaakt van een natuurlijk product, een inheemse pompoensoort. De kalebas kan de smaak van de yerba maté zelfs verbeteren als je deze goed onderhoudt. Maar wij verkiezen toch om de yerba maté te drinken vanuit onze hervulbare drinkflessen. 

Weetje nummer 3: La Bombilla

Yerba maté wordt gedronken door een ijzeren rietje, beter gekend als ‘bombilla’. Ze gebruiken dit speciaal rietje omdat door zijn speciaal design het onmogelijk is om de yerba matés bladeren op te drinken. De bombilla bestaat uit 3 delen: het heeft een tuit (waar je uit drinkt), een nek (het stuk tussen de tuit en de filter) en een filter. Vaak mag je de bombilla niet aanraken tijdens de ceremonie waarbij je de yerba maté deelt met anderen. (Yerba Matero)

Weetje nummer 4: Maté etiquette

Doordat yerba maté zoveel wordt gedronken in Zuid-Amerika, is het vaak een deel geworden van het dagelijks leven van de plaatselijke bevolking. Yerba maté delen met vrienden of vreemden heeft een speciale betekenis. Het wordt gezien als een teken van vriendschap en gemoedelijkheid. Doorheen de hele geschiedenis is yerba maté altijd gedeeld geweest tussen mensen, ongeacht de sociale klassen in hun maatschappij. 

Wanneer men yerba maté wilt delen hoort daar een speciale ceremonie bij. In Argentinië, wordt de yerba maté gedronken uit een kalebas die doorgegeven wordt in een kring van mensen. Iedereen drinkt uit de bombilla, en drinkt de hele kalebas leeg. Daarna vult de persoon de kalebas terug, en geeft hij of zij het door tegen de klok in aan de volgende persoon. En wist je dat je niet ‘bedankt’ mag zeggen wanneer je de kalebas krijgt? Je mag pas de persoon bedanken wanneer de kalebas leeg is of je genoeg hebt gedronken, want met ‘bedankt’ toon je aan dat je genoeg hebt gedronken. (Art of Tea)

20-10+Yerba+Mate+sharing

Weetje nummer 5: Geschenk van de Goden

De oorsprong van yerba maté begint bij de inheemse Guaraní bevolking. Zij gebruikten deze thee als een voorwerp van aanbidding en gebruikten het ook om te ruilen voor andere producten met andere volkeren. De Guaraní bevolking zagen yerba maté als een geschenk van de goden. (Google Arts & Culture)
Yerba maté verleidt iedereen. De liefde voor yerba maté gaat zelfs zo ver dat in Argentinië de inwoners het aanschouwen als deel van hun identiteit. Sinds 2015, is er zelfs een nationale feestdag op 30 november om yerba maté te vereren. (Spanish Academy)

Ook dorst van gekregen?

Heb jij ook dorst gekregen van deze weetjes? En wil je ook wel eens uittesten hoe onze Maté Energizer smaakt? Vraag een proefpakket aan en geniet er van! 

Wil je nog eens alle feitjes op een rij? Bekijk onze video en krijg een samenvatting van deze blogpost!

 

Deel dit artikel