Statiegeld verplicht in Nederland vanaf 1 april 2023

Lees meer

Dat plastic vervuiling onze oceanen vervuilt en ervoor zorgt dat een heleboel diersoorten bedreigd worden, is geen nieuws. Het is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd ook een groot probleem. Het is hoogtijd dat we initiatieven nemen om die afvalberg te verkleinen. Eén van die initiatieven is het invoeren van statiegeld. Vanaf 1 april 2023 wordt dit eindelijk verplicht in Nederland.

De invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes in een belangrijke stap in de strijd tegen plastic vervuiling. Volgens de Nederlandse overheid belanden er jaarlijks zo’n 1,5 miljard plastic flesjes en 1 miljard blikjes op straat, in de natuur en in de oceaan. Immens schadelijk voor het milieu, maar daarbovenop kost dat ook nog eens bakken vol geld om op te ruimen.

Dit proces is niet zonder slag of stoot gegaan. Er is jarenlang gediscussieerd over de vraag of het wel of niet verplicht moest worden. Sommige partijen waren bang dat het systeem te duur zou zijn en dat het alleen maar zou leiden tot meer bureaucratie en rompslomp. Anderen waren juist van mening dat statiegeld een effectief middel was om de plastic vervuiling tegen te gaan.

Met de invoering van statiegeld wordt er een financiële prikkel gegeven om het afval op te ruimen. Wanneer je je plastic flesje of blikje aankoopt in de winkel, betaal je een extra som. Dat geld krijg je terug als je het lege flesje of blikje terug inlevert bij een speciale inzamelbak of automaat. Hierdoor hoopt men dat het voor veel consumenten aantrekkelijker wordt om hun afval netjes weg te gooien in plaats van op straat te laten slingeren. Resultaat? Minder zwerfafval en meer recyclage!

https://7492287.fs1.hubspotusercontent-na1.net/hubfs/7492287/pexels-marta-ortigosa-3480494.jpg

Dat die regel goed is voor het milieu moeten we je ondertussen al niet meer vertellen. Statiegeld is ook goed voor de economie. Door het feit dat er meer gerecycleerd gaat worden, moet er minder nieuw materiaal geproduceerd worden en dat betekend minder kosten. Bovendien is het goed voor de werkgelegenheid in de recyclingsector.

Uiteindelijk heeft de Nederlandse regering besloten om statiegeld verplicht te stellen. Dit betekent dat vanaf 1 april 2023 alle plastic flessen en blikjes in Nederland statiegeld moeten hebben. Dit geldt voor alle verpakkingen van minder dan 3 liter, ongeacht of ze in de supermarkt of in andere winkels worden verkocht. Het systeem van statiegeld is niet nieuw. In Duitsland, Noorwegen en andere Europese landen wordt het al jarenlang toegepast. Hierdoor is er ook veel ervaring en kennis opgebouwd over hoe het systeem het beste kan worden ingevoerd. Nederland kan daarom profiteren van deze ervaringen en zo het systeem snel en effectief invoeren.

Benieuwd hoe dat je best omgaat met deze verandering? Hier geven we een antwoord op al je vragen.

Deel dit artikel